Επειδή το αυτί είναι η κύρια οδός μεταβίβασης των αισθητήριων μηνυμάτων από το ανθρώπινο σώμα, παίζει έναν κεντρικό ρόλο στη συναισθηματική λειτουργία. Η λειτουργία αυτή μπορεί να διαταραχθεί όταν ο εγκέφαλος θέτει σε λειτουργία έναν «αμυντικό μηχανισμό» αναστολής ή προστασίας από ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος που αντιλαμβάνεται ως απειλητικά.

Η κατάθλιψη είναι μια πολύ-παραγοντική διαταραχή, η θεραπεία της οποίας είναι το πεδίο της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας. Κάθε μία από αυτές τις ειδικότητες έχει πρόσβαση σε τεκμηριωμένους τρόπους παρέμβασης (φαρμακευτικούς, ψυχοθεραπευτικούς), η επιλογή των οποίων βρίσκεται στην κρίση του ειδικού και εξαρτάται από τη βαρύτητα της κατάθλιψης, τη διάρκειά της, συνδεόμενα συμπτώματα κλπ. Η Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογία είναι μια μέθοδος που συμπληρώνει σημαντικά τις παραπάνω παρεμβάσεις, με τους παρακάτω τρόπους.

Όταν αναφερόμαστε στο αυτί, το θεωρούμε κυρίως ένα όργανο ακοής, που είναι πράγματι η πιο προφανής του λειτουργία. Ωστόσο, το αυτί είναι παραπάνω από ένας παθητικός υποδοχέας του ήχου. Ο καθηγητής Tomatis έχει περιγράψει εκτενώς μια σειρά επίσης σημαντικών λειτουργιών του αυτιού, όπως ο έλεγχος της ισορροπίας, του μυϊκού τόνου και της κάθετης στάσης, η ενεργητική ανάλυση των ήχων για την κατανόηση του λόγου και η ενεργοποίηση του εγκεφάλου. Η τελευταία αυτή λειτουργία συνδέεται με την κατάθλιψη.

Τα αυτιά μας παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τον Tomatis, τα αυτιά μπορεί να παρομοιαστούν με μια γεννήτρια που μετατρέπει τα προσλαμβανόμενα ηχητικά ερεθίσματα σε νευρωνική ενέργεια για την ενεργοποίηση του εγκεφάλου. Όταν ο εγκέφαλος είναι καλά ενεργοποιημένος και δεν υπάρχει απώλεια ενέργειας, ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να ηγείται, να φαντάζεται, να δημιουργεί. Όταν ο εγκέφαλος έχει έλλειψη ενέργειας, ο άνθρωπος χάνει τη δημιουργικότητά του, τη φαντασία του, την αποτελεσματικότητά του.

Οι υψηλές συχνότητες ενεργοποιούν τον εγκέφαλο, επειδή αποτελούν αυτό που ο Tomatis αποκαλεί «ήχοι ενεργοποίησης». Οι άνθρωποι με καλή ακουστική αντίληψη και ιδίως με ένα «μουσικό αυτί» προσλαμβάνουν πολλή ενεργοποίηση από τα αυτιά και σπάνια αντιμετωπίζουν απώλεια ενέργειας και κατάθλιψη. Εν αντιθέσει, οι άνθρωποι με αυτιά που δεν «ενεργοποιούν» τον εγκέφαλο έχουν μειωμένη ικανότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής, ιδίως κάτω από πίεση. Οι χαμηλές συχνότητες απομυζούν την ενέργειά μας και μας κουράζουν. Αν και φαινομενικά μας δίνουν ενέργεια, επειδή κάνουν το σώμα μας να κινείται (επειδή ενεργοποιούν τα ημικυκλικά κανάλια του αιθουσαίου συστήματος του αυτιού), το τελικό αποτέλεσμα της παρατεταμένης έκθεσης σε χαμηλές συχνότητες είναι η απώλεια ενέργειας, επειδή το σώμα μας ανταποκρίνεται στις χαμηλές συχνότητες με την κίνηση, σε σημείο εξάντλησης. Οι υψηλές συχνότητες ενεργοποιούν τον εγκέφαλο περισσότερο, επειδή η περιοχή του κοχλία που τις αναλύει έχει περισσότερα τριχωτά κύτταρα, που είναι τα όργανα του μετασχηματισμού του ήχου σε ηλεκτροχημική ενέργεια, από την περιοχή του κοχλία που αναλύει τις χαμηλές συχνότητες.

Το συναισθηματικό τραύμα ή οι πολύ αρνητικά φορτισμένες εμπειρίες μπορεί να κάνουν το άτομο απρόθυμο να ακροαστεί, κοινωνικά απομονωμένο και χωρίς επιθυμία για επικοινωνία. Η κλεισμένη επιλεκτική ακοή που ακολουθεί, μπορεί να προστατέψει το άτομο από απειλές που αντιλαμβάνεται, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ενέργειας και σε κατάθλιψη.

Το Κέντρο προσφέρει προγράμματα για έφηβους με κρίση ταυτότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, αποθάρρυνση, απάθεια και αρνητικότητα που συνδέεται με την εφηβεία. Προσφέρει προγράμματα για ενήλικες με άγχος, απώλεια ενέργειας, έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, προβλήματα συγκέντρωσης, δυσκολία επικοινωνίας και φοβίες. Τα άτομα που αναζητούν τις υπηρεσίες μας μπορεί να είναι μεικτά περιστατικά, που χρειάζονται τόσο την ενεργοποίηση της ηχοθεραπείας, όσο και τις ψυχολογικές ή ψυχιατρικές συνεδρίες από το προσωπικό μας.