01
02
03
04
Η προγεννητική έκθεση σε περιβαλλοντικούς στρεσσογόνους παράγοντες έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά διαταραχών, όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια, οι περιγεννητικές επιπλοκές, η χαμηλή μεταγεννητική ανθεκτικότητα στο στρες κ.ά.

Οι πιο αρχαϊκές εμπειρίες συνδέονται με εμπειρίες που αποκτήθηκαν στη μήτρα. Το αυτί του εμβρύου θέτει το έδαφος για την οργάνωση των συναισθηματικών λειτουργιών νωρίς στη ζωή. Το έμβρυο στη μήτρα μπορεί να ακούσει τη φωνή της μητέρας του, η οποία είναι διακριτή από τους άλλους ήχους του αμνιοτικού περιβάλλοντος, ή από τους εξωτερικούς ήχους στην κοιλιακή επιφάνεια. Η μητρική φωνή επηρεάζει όλες τις μετέπειτα συναισθηματικές εμπειρίες και προετοιμάζει το έδαφος για την απόκτηση της μητρικής γλώσσας. Ο ήχος της μητρικής φωνής ταξιδεύει από τον λάρυγγα μέσω της σπονδυλικής στήλης στο αυτί του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Όταν η μητέρα μιλάει, διαβάζει, ή τραγουδάει στο μωρό της, το μωρό αντιλαμβάνεται τον επιτονισμό και τις συχνότητες της μητρικής του γλώσσας μέσω της οστέινης αγωγιμότητας του ήχου μέσα από τον αστέινο σκελετό της μητέρας.

Το αυτί αρχίζει να λειτουργεί από την 16η εβδομάδα της κύησης και μετά την 24η εβδομάδα το έμβρυο αρχίζει να ακροάται ενεργά και να κινείται στο ρυθμό της μητρικής φωνής. Η μητρική φωνή είναι υψίστης σημασίας για το έμβρυο, διότι εδραιώνει τα πρώτα πρότυπα της μητρικής γλώσσας και του συναισθηματικού δεσμού.

Από την αρχή της καριέρας του στην ακουστικο-ψυχο-φωνολογία, ο καθηγητής Tomatis προβληματίστηκε για το πώς μπορεί να «εισέλθει στον αμνιακό σάκο» με στόχο να δώσει ένα υγιές ενδομήτριο περιβάλλον στο έμβρυο, ώστε να προλάβει όλες τις δυσλειτουργίες που μπορεί να προκύψουν από αυτή την περίοδο. Ταλαιπωρημένο έμβρυο ο ίδιος, είχε αυξημένα κίνητρα να πετύχει τους «Εννέα μήνες στον παράδεισο», όπως ονόμασε ένα από τα πολλά βιβλία που έγραψε και όχι στην κόλαση. Και το πέτυχε. Το πρόγραμμα εγκυμοσύνης με το Ηλεκτρονικό Αυτί, με παραλήπτη το αυτί του εμβρύου μέσα από το σώμα της εγκύου, μέσω της οστέινης αγωγιμότητας του ήχου, ενεργοποιεί το έμβρυο.

Το πρόγραμμα εγκυμοσύνης αποτελείται από δύο μόνο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος διαρκεί 15 δίωρα (τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα), που διαρκεί 5 εβδομάδες και ο δεύτερος 8 δίωρα (επίσης 3 φορές την εβδομάδα), που διαρκεί 2 ½ εβδομάδες. Η έγκυος, αναπαυτικά καθισμένη σε μια πολυθρόνα, φοράει στο κεφάλι της τα ειδικά ακουστικά με το δονητή στο μέσο του κρανίου, τα οποία συνδέονται με το Ηλεκτρονικό Αυτί. Το πρόγραμμα εγκυμοσύνης αρχίζει από τον 5ο μήνα κύησης, διότι τότε το αυτί του εμβρύου είναι ολοκληρωμένο οντογενετικά και μπορεί να ακούει οστέινα την ομιλία της μητέρας του μέσω της οστέινης αγωγιμότητας, όταν αυτή, μέσα στην ειδική καμπίνα, διαβάζει παραμύθια, μιλάει στο έμβρυό της, τραγουδάει, και με μέσον μεταφοράς της ομιλίας της το σκελετό της, στοχεύει στο αυτί του εμβρύου.